Paulo Lameiro, tată a doi copii, și-a dedicat viața din Portugalia studiilor muzicale: voce, științe muzicale, etnomuzicologie și a devenit, treptat, tot mai interesat de știința din spatele muzicii, așa că fondat Școala de Arte SAMP. Acolo, prin pedagogie muzicală dezvoltă proiecte cu efecte terapeutice pentru copii, bătrani, deținuți, persoane cu dizabilităti fizice sau cu probleme de sănătate mintală. Când nu e de găsit cu un grup vulnerabil, in-seamnă că se face folositor secției de pediatrie din Leiria, orașul de 130.000 de locuitori în care a crescut.

Pedagogul care în aproape 20 de ani de la ideea „Concerte pentru bebeluși” a ajuns la peste 100.000 de copii nu livrează, de fapt, concerte, ci experiențe, călătorii.

În ce fel credeți că va avea impact, în, să zicem, 5-10 ani participarea unui copil la Concertele pentru bebeluși? 

 
Noi oamenii, suntem suma experiențelor noastre și în acest sens, experiențele estetice sunt foarte importante în viețile noastre. Când suntem mici, experiențele sunt încă și mai importante decât atunci când suntem adulți. Momentele acestea cu lumini, sunete, și mișcări capătă valori simbolice și ne ajută să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru. Când ascultăm muzică în pântecele mamei, colectam experiențe intense și adunăm amintiri care ne ajută să relaționam cu lumea exterioară. Pentru că fiecare om este diferit, nu putem generaliza despre impactului muzicii asupra unui bebeluș. Momentele acestea sunt foarte personale. Acele familii care oferă copiilor lor experiențe artistice cum sunt acestea, de muzică clasica, de exemplu, nu fac altceva decât să își ajute copiii să se dezvolte armonios și deasemeni să evolueze și ei, ca părinți.  

 Puteți să ne spuneți ce se petrece în creierul unui copil atunci când este expus la muzică?  

 În primul rând, atunci când suntem bebeluși, procesam informația mult mai intens decât un adult, în special informația sonoră. Numărul de operațiuni neuronale este mult mai mare la un copil decât la un adult. Este un aspect foarte important atunci când luăm în considerare limbajele muzicale pe care le ascultă un copil. Unii copii sunt interesați de aspectul mecanic al producerii sunetului și muzicii și în acest caz devin foarte tactili, vor să atingă instrumentele sau muzicienii. Alți copii sunt imersați în senzații și impresii subiective. Ei pur și simplu privesc spre infinit și vă puteți da seama din postura corpurilor lor, a expresiilor faciale și a mișcărilor că ei înțeleg că ceva special se întâmplă în fața lor. 

 Cum a pornit pasiunea dumneavoastră pentru muzică? V-au expus părinții de mic la muzică deasemeni? 

 În primul rând, muzica religioasă din micul meu sat, m-a marcat foarte mult. Orga, corul și unele instrumente și-au pus amprenta asupra mea. Desigur, ambii mei părinți cântau mult acasă și la muncile agricole. Fado-ul și cântecele tradiționale fac parte din copilăria mea. Am devenit interesat de muzică și am început să cânt la trompetă la 8 ani într-un grup, iar la 12 ani am început să cânt la orgă la slujbele din biserică. La 18 ani am mers pentru prima dată la Lisabona și am ascultat o orchestră de muzică clasică. A fost o experiență care mi-a schimbat viața. 

 Cum alegeți repertoriul pentru copii? Cum știți că, de exemplu Mozart ar fi un compozitor mai potrivit că alții? S-a întâmplat ca bebelușii să se sperie? 

 Eu nu mă gândesc la ei ca la niște copii, ci ca la niște persoane complete. Nu suntem preocupați să îi pregătim pentru un viitor în muzică, sau să îi învățăm. Focusul nostru nu este să îi învățăm sau să îi educăm să devină mai buni ascultători când vor fi adulți. Bebelușii și copiii sunt deja un public și nu au nevoie să îi învățam să asculte. Deci un alegem compozițiile special pentru copii, ci alegem compozitori care ne plac și piesele muzicale pe care le considerăm bune. Calitatea este cel mai important aspect, și desigur aici intră în discuție și afinitățile mele cu diferiți compozitori sau piese pe care îmi place să le cânt. Desigur, unii copii vor fi mai interesați de anumiți compozitori, instrumente sau piese, dar asta se întâmplă în mod natural, așa cum se întâmplă și cu noi, nu pentru că suntem adulți, ci pentru că muzica descrie lumea și emoțiile într-un fel care ne atinge. 

 Ar trebui ca orice copil să învețe să cânte la un instrument? De ce? 

 Da, desigur? Pentru că muzica este parte integrantă a condiției umane. Cei care nu studiază muzica și nu cântă la un instrument nu sunt ființe umane și sociale complete. Precum spunea etnomuzicologul John Blacking, suntem muzicali nu pentru că facem muzică, ci pentru că suntem făcuți din muzică. 

 Puteți să ne descrieți puțin lucrul cu persoanele vulnerabile? 

 Muzica ne poate atinge într-un mod foarte special și profund. Din preistorie avem descrieri pentru folosirea muzicii în ritualuri, celebrări, magie și vindecare. Noi lucrăm cu bebeluși din 1992 în proiectul numit Cradle of Arts și imediat am fost invitați să lucrăm în secțiile pediatrice ale spitalelor, ulterior în cele psihiatrice, oncologice, paleative, etc. Pe urmă, datorită rezultatelor proiectelor noastre, am început să lucrăm în închisori, în comunitățile rrome și cu persoane cu dizabilități. Felul în care noi lucrăm cu acești oameni este diferit, în funcție de scopul nostru. Dacă scopul este unul terapeutic atunci avem nevoie de profesioniști specializați îndiverse terapii.Putem avea scopuri sociale, educaționale, sau artistice. Uneori proiectele sunt centrate pe sunet, nu pe muzică. Se întâmplă să lucrăm cu echipe mixte de dansatori, muzicieni, medici, cercetători, asistente medicale, etc. 

Cum erau Concertele pentru bebeluși acum 20 de ani și cum sunt acum? Ce lecții ați învățat pe parcurs? 

 Ei bine, la început am crezut că trebuie să facem concerte pentru bebeluși. Acum lucrăm pentru familia cu bebeluși. La început lucrăm cu studenți la muzică, acum avem cei mai buni muzicieni alături de noi. La început cântam în săli de școală sau în departamente pedagogice, acum cântăm pe scenele cele mai renumite din Europa. Am învățat să respectăm copiii ca pe niște persoane absolut complete și nu mai vrem să îi învățam ceva, ci doar să le oferim o experiență artistică frumoasă. Ei ne învață pe noi mai mult decât îi învățam noi pe ei. 

 Sunteți pentru prima dată în România. Care este mesajul tău pentru părinți?

 Vă așteptăm cu drag la concertele pentru bebeluși. Nu vă aduceți copiii la concert, veniți cu ei. Bucurați-vă de o experiență muzicală specială cu copiii voștri și descoperiți împreună abilitățile și aptitudinile lor. 

Program

28 noiembrie: Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00

29 noiembrie:  Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00

30 noiembrie: Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00

01 decembrie Concert I: ora 10:00, Concert II: ora 11:45, Concert III: ora 15:00

Durata unui concert este de 45 de minute.

Bilete

Pentru „Concerte pentru bebeluși” sunt puse în vânzare 3 tipuri de bilete:

    01    Bilete pentru bebeluși de la 0 la 18 luni la prețul de 70 de lei

    02    Bilete pentru copii de la 19 luni la 3 ani, la prețul de 70 de lei

    03    Bilete pentru copii cu vârsta peste 3 ani și adulți  (acestea sunt biletele pentru frați și surori mai mari, părinți sau bunici.) Prețul lor este de 75 de lei.

Biletele sunt individuale, valabile pentru o singură persoană.

Biletele se găsesc în format electronic pe  www.iabilet.ro  și în rețeaua fizică  iabilet.ro/retea : în toată țara din magazinele Flanco, Librăriile Cărturești, magazinul Muzica, de la stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), din magazinele UMAN, Senia și IQ BOX, din agențiile Perfect Tour, de la Hard Rock Cafe, Berăria H, Cafe Deko, Club Quantic, Club Vintage și Expirat Halele Carol (între orele 18:00-22:00 (în zilele de funcționare)) și de pe cele 1500 Stații de Plată SelfPay.

Online pe www.iabilet.ro, puteți plati cu cardul prin Paypal, pe factura Vodafone sau Orange cu plata la sfârșitul lunii sau ramburs cu plata cash prin FanCurier oriunde în țară.

Leave a Reply